Kebap ilk nerede yapıldı?
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz’dir.
Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Mersin kebap konusunda ilk sıralarda yer almaktadır. Bu şehirlerin her biri farklı kebap pişirme ve sunma tarzlarına sahip olup yüzyıllardır aralarında tatlı bir rekabet de bulunmaktadır.
Türk Mutfağı’nda Kebap
Selçuklu mutfağından Osmanlı saray mutfağına kadar uzanan geniş süreçte kebap, sarayların mutfağında hep var olmuştur. Birçok Osmanlı padişahının favori yemekleri arasında tandır kebabı, kuzu kebabı, yığın kebap ve şiş kebap vardı. Döner olarak bilinen döner kebap, Türk mutfağının ününü dünyaya taşımıştır.
Kıymadan et şiş yapmak, karabiber, tuz gibi çeşitli baharatlarla karıştırıp, şişelemek ve pişirmek ustalık isteyen bir iştir. Başta domates, soğan, biber ve patlıcan olmak üzere çeşitli sebzelerle servis edilen kebap, birçok salata ile de servis edilebilir.
Kebabı hazırlamadan önce yağ ve tendonlarından ayırmak, özel baharatlarla tatlandırmak ve ete iç organ eklememek de iyi bir kebap elde etmek için çok önemli noktalardır.